Tek öğün Beslenmenin İnsan Sağlığına Etkileri
Özellikle de
günümüzün en büyük sağlık sorunlarından biri fazla kilolu olmaktır diyebiliriz.
İnsanlar elbette ki bu problemi çözmek amacıyla birçok farklı diyet, birçok
farklı yöntem ortaya atılmaya başlandı. Nitekim öyle de oldu. Bu diyet
çeşitlerinden biri de Tek öğün beslenme denilen ama asıl adı İngilizce " One
Meal A Day " kısaca OMAD
diyetidir. Ancak tek öğün Beslenme diyetine başlamadan evvel genel olarak
popülerleşmiş diyetler hakkında birkaç tane not düşelim.
Öncelikle bu
çok fazla popülerleşmiş diyetlerin birçoğu herkese uygun bir diyet değildir,
ciddi sayıda risk teşkil eder ve destekleyecek bilimsel verilerin de sayısı
ciddi bir şekilde azdır, yetersizdir. Herhangi bir kilo verme amacıyla yapılmış
düzenden verim alabilmek için düzenli bir şekilde egzersizin şart olduğu
gerçeğinin de unutulmaması gerekir.
Tek öğün
beslenme diyetine dönecek olursak bu diyetin aralıklı oruçla ciddi benzer
özellikleri vardır. Aç kaldığınız zaman 23 saatlik bir süredir ve arzu
ettiğiniz her şeyi bir günde yalnızca tek bir öğünde ve genel olarak geriye
kalan 1 saatlik zaman diliminde yemenize izin verir. Bu yemek bir et döner,
İskender, hamburger vs. gibi yiyecekler de olabilir veyahut meyve-sebzelerden,
baklagillerden, yağlı tohumlardan ve kabuklu yemişlerden zengin bir salata da
olabilir. Kahvaltıyı atlayan ve günün daha çok 3 4 gibi saatlerinde, günün
ortasında ancak ilk öğünlerini yapabilen kişiler için uygun bir diyet gibi
görülebilmektedir. Peki, tek öğün beslenme diyetinin yararları ve zararları
nelerdir, nasıl yapılır?
Tek Öğün Beslenme Diyeti Nasıl Yapılır?
Eğer hem bu
diyeti yaparken kilo verip bir yandan da sağlığınızı olumsuz yönde etkilemesini
istemiyorsanız kesinlikle vücudunuzun günlük ihtiyaç duyduğu besinlere
odaklanmalısınız. Sözgelimi, yeterli bir şekilde protein almalısınız. Bunun
için et, balık, tavuk, yumurta gibi besinlere kesinlikle tek öğününüz sırasında
yer verilmelidir. Bir başka örnek ise sağlıklı yağlar almak yumurta, zeytin,
balık, hindistancevizi yağı, avokado, yağlı tohumlar, kabuklu yemişler gibi
besinler de öğünde bulunmalıdır. Bir başka dikkat edilmesi gereken şey de sebze
ve fermente besinler. Yani brokoli, lahana turşusu, ıspanak gibi yiyecekler
veyahut karbonhidratlar da önemlidir. Patates, pirinç, şalgam gibi yiyecekler
de önem arz eder. Son olarak da dereotu, maydanoz, kişniş gibi bitki ve
baharatlar da olabilir. Şimdi sıra yenmemesi gereken yiyeceklerde.
Karbonhidratlar dedik fakat işlenmiş olmaması gerekir. Özellikle işlenmiş
etler, Hamur işi, trans yağlar, tahıllar, şekerler, dondurmalar vs. bunlar
mümkün olduğunca yenmemesi gerekir. Açlık süresi boyunca fazladan yiyecek
tüketmeyin. Kahve, çay gibi içecekler içilebilir.
Tek Öğün Beslenme/OMAD Diyetinin Yararlı Ve
Zararlı Yönleri
Faydalarından
konuşmaya başlamak gerekirse ilk olarak Bu diyetin bir metabolizma güçlendirici
olabileceği söylenebilir. Tek öğün beslenmenin metabolizma hızlandırdığı, daha
uzun bir zaman boyunca yağ yakımı sağladığı ve bireyin iştahını kontrol altına
alabildiği düşünülmektedir. Hayvan üzerinde yapılan araştırmalar, aralıklı olan
açlığın ensülin etkenin uyardığını ve kan şekerini azalttığını açığa
çıkarmıştır. Bu etkenler ile beraber
obezite ve diyanetten korunmaya yardımcı bir etkisi de bulunmaktadır.
Bunun dışında
anti-aging etkisi sağladığı söylenebilir. Tek öğün beslenmenin ismi otfaji olan
insan vücudunun hasarlı hücrelerden, toksinlerden arınmaya başladığı zaman
diliminin başlayabilmesine ve Parkinson ve Alzheimer gibi yaşa bağlı olan nörolojik
bozuklukların giderilmesine yardım ettiği savunulmaktadır. Aynı şekilde tek öğün
beslenme her gün yemek hazırlama, restoran gibi yerlerde sağlıklı yiyecek arama
gibi streslerden, sıkıntılardan kurtarabildiği gibi günlük olarak aldığınız
kaloriyi doğal olarak azalttığınızdan mütevellit, kilonuzu daha rahat bir
şekilde kontrol edebilirsiniz. Son olarak da günlük minimum 7 saat gibi
sürelerde uyumak gerekir.
Çünkü uyku
her kilo verme programında önemli bir etkendir ve kilo yönetimi, metabolik faydaların
iyileşmesi, kronik hastalık tehlikesinin azalması ile bağlantılıdır. Bu sebeple
uyku önemlidir.
Elbette tek öğün
beslenmenin sadece pozitif yanları yok. Peki, tek öğün beslenme diyetinin
oluşturabileceği negatif etkenler nelerdir?
Yukarıda
almanız gereken besinlerin yazılma sebebi insanın bu diyeti uyguladığı sırada
alması gereken besin öğelerini atlayabilmesi ihtimalidir. Yeterli antioksidan,
vitamin, mineral ve bitkisel besinler sağlamak için günlük olarak en az 5
porsiyon meyve ve sebze tüketilmesi gerekmektedir. Bununla birlikte
baklagiller, süt ürünleri, tam tahıllar ve kabuklu yemişler de unutulmaması
gerekir. Fakat tek öğün beslenme diyetinde bunların tek bir öğünde alınması zor
olabilmektedir. Uzun zaman boyunca aç kalma durumunun baş dönmesi, kan
basıncının dengesinin bozulması, susuz kalma, bilinç bulanıklığı, mide
bulantısı ve hipoglisemi gibi etkileri olması ile beraber kolesterolün
artışıyla ilişkilendirilmiştir. Ayrıca çoğu bilim adamı yemekler ne kadar
azaltılırsa metabolizmada da doğru orantılı bir şekilde yavaşlama görüleceğini
söyler. Bu da kilo artışının hızlanması anlamına gelmektedir. Ayrıca Sadece tek
bir saat yemek yeme alışkanlığı vücudunuz için kesinlikle uygun olmayan
besinler tüketmenize neden olabilir ve bu da vücudunuzun sizin aç mı yoksa tok
mu olduğunu anlatamaması demektir.
0 Yorumlar