Escape From Tarkov Fps Nasıl Arttırılır?

Escape From Tarkov daha geliştirilme kısmında olan bir oyun olduğu için oyunu oynayan büyük bir çoğunluk oyunda FPS problemleri çekebiliyor. Şimdi size hem NVİDİA denetim masasından hem de oyun içi yapılan ayarlar ile FPS'i arttırma nasıl yapılır bunu anlatacağım. Başlamadan önce belirtmek gereken bazı noktalar var. Escape From Tarkov'u ne olursa olsun SSD karta kurun. SSD Kart sadece yükleme sürelerini kısaltmakla kalmaz FPS’nizde de büyük ölçüde artırır. Bunu söyledikten sonra önce “NVIDIA Denetim Masası” bölümünden daha sonra da oyun içinden yapılacak ayarlara geçelim.

 

NVIDIA Kontrol Paneli İle Yapılan Ayar

NVIDIA kontrol panelimizi bilgisayarınızda boş bir yere sağ tıklayıp NVIDIA denetim masasını açalım. Burada size bahsedeceğim şeyler burada 3D Ayarları’nın yönetilmesinden Tarkov'un kendi ayarlarını yapacağız. Bir kaç ince ayarı göreceğiz. Bir de çözünürlük değiştirmeden eğer 75 Hz ve üzeri monitörleriniz varsa Tarkov'u nasıl bu yenileme hızlarında nasıl çalıştırırsınız bunu açıklayacağım. Çünkü normalde Tarkov'a bastığınızda kendi çözünürlüğünüzü seçtiğinizde Tarkov direk 60hz'de çalışıyor. Monitörünüzün yenileme hızında çalışmıyor. Bunun için bir ayar yapacağız.

 3D ayarlarının yönetilmesini gidiyoruz. Burada genel ayarlar bizi karşılıyor. Burada program ayarlarına geçip Tarkov’u seçmeniz gerekiyor. Eğer burada Tarkov yoksa Ekleye basıyorsunuz. Burada Tarkov'u görmeniz gerekiyor. Eğer burada da göremiyor iseniz göz atmaya a basıp Masaüstüne geçip oradan oyunun Launcher'ini bulup dosya konumunu açıyorsunuz. Klasöre geldiniz, yukarıdan Battlestate Games'e basıyorsunuz. Oradan EFT'ye geçiyorsunuz. Burada Escape From tarkov.exe'yi buluyorsunuz. Sakın Escape From tarkov_BE.exe'yi seçmeyin. Bunu yaparsanız uygulayacağınız ayarlar işe yaramayacaktır. Seçtikten sonra karşınıza çıkacak ekranda ilk yapmanız gereken şey güç yönetimi modunu bulup bunu maksimum performansı tercih et şeklinde yapmak. Çünkü güç yönetimi modunu maksimum performansa çekmediğiniz zaman genel olarak FPS problemleri yaşama olasılığınız çok yüksek. Çünkü yeteri kadar güç harcamayacaktır. Optimum güç de kalacaktır ve uygun değer güç de kalacağı için de yeterince FPS alamayacaksınız. Ondan sonra bu kısımdan üst tarafa çıktığınızda düşey eşleme seçeneğini kapalı hale getirin. Bu ayar oyununuzun FPS değerini sabit bir yerde tutuyor. O yüzden bunu kapatıyoruz. Ama oyun içinde bunu açacağız. (Nasıl oyun içerisindeki FPS kilidini kaldırırsınız onu da anlatacağım.) Onun üzerinde trilineer optimizasyonu açıyorsunuz. Bu da size birkaç FPS kazancı sağlayacaktır. Doku süzme – Eş yönsüz Örnek optimizasyonu kısmını açık duruma getirin. Buda size FPS kazandıracak. Doku süzme - Kalite ayarı da FPS kalitesini en çok arttıracak faktörlerden biridir diyebiliriz. Bunu "yüksek kaliteli" ayarından yüksek performansa çekmeniz gerekiyor Doku süzme- Kalite ayarını. Çünkü bu ayar doğrudan FPS kalitenize ciddi miktar da etki ediyor. Onun üst tarafında da bağlantılı en uygun şekle sokma var. Ama bundan önce işlemcinizin hyper threading'i destekleyip desteklemediğine Google'dan bakın. Buna göre bağlantılı optimizasyon ayarını açın. Eğer destekliyorsa bunu açmanız size FPS kazandıracaktır. Bundan sonra da burada yapacağımız başka bir işlem kalmıyor. Sağ alt kısımdan uygulayın ve kaydedin. Sonra sol tarafta çözünürlük değiştirmeye basın. Özelleştir seçeneği olacak. Eğer yoksa 3d ayarlarının yönetilmesi kısmına geri gidin. DSR Çarpanlar kısmında bütün tikleri kaldırın ve geri gidin. Özelleştirmeye tıklayın. Eğer monitörünüz 75 Hz ve ondan büyükse özel çözünürlük oluşturun. Bu çözünürlüğü 1920x1078 yapın. Bu sayede oyunda ki FPS kilidini açmış olacaksınız. Çünkü orada ki normal çözünürlüğü seçtiğiniz zaman Tarkov bu çözünürlükleri 60 Hz. alıyor. Ekranın görüntüleyemediği çözünürlüklere izin ver seçeneğini açık hale getirin. Şimdi oyun ayarlarına geçelim.

Launcher Ayarları

Oyunu başlattığım zaman kısmında launcher'dan tamamen çık seçeneğini seçin. Bu size birkaç FPS kazancı sağlayacaktır. Çünkü oyunu oynadığınız sırada launcher çalışmayacak. Bir de geçici dizin kısmında temp kısmını arada bir temizleyin. Otomatik oyun güncellemelerini de etkinleştirin. Sıra oyun içi ayarlarda.

Oyun İçi Yapılması Gerekenler

Öncelikle oyuna ilk girdiğinizde sizde 1920x1080 çözünürlüğü seçili olacak. Bunu en aşağıya inip 1920x1078 yapın. FPS kilidini kaldırmak için oyun içinde dikey eşleme seçeneğini açın. Doku kalitesinde ne tercih edeceğiniz tamamen kendinize bağlı. Burada orta ya da yüksek ayarlar genel olarak kullanılıyor. Düşük yaptığınızda oyun Minecraft'a benziyor. Yüksek + doku akışı demek bakmadığınız yerin işlenmemesi demek. Doğru düzgün işlemiyor ve bu da fps kazandırıyor. Ama bazı yerlerde dokuların düşük gözükmesine sebep oluyor. Orta ya da yüksek ayarları tercih edebilirsiniz. İyi bir sisteminiz yoksa düşük tercih edebilirsiniz. Gölge kalitesini orta da tutmak önerilir. Eğer oyun içinde fps'de dalgalanma vs. varsa yüksek yapabilirsiniz. Çünkü Tarkov daha geliştirilme aşamasında. Bir ayarı düşürdüğünüz zaman fps'de aynı şekilde düşebilir. Nesnelerin ayrıntı düzeyi kalitesini 2'ye çekin. Performansa en çok olumsuz etki eden faktörlerden biri de bu. Genel görüş mesafesi uzak mesafedeki nesnelerin kalitesini belirler. Uzakta ki nesneleri islemek fps düşürüyor. Bu yüzden bunu düşürün. Gölge görünürlüğünü 40'a çekin. Kenar yumuşatma en çok fps kullanan şeylerden biridir. Ama bunu düşük yaptığınızda oyunun gerçekten köşeler çok kötü görünüyor. Fakat düşürdüğünüzde FPS arttırıyor. TAA önerilir. Resampling eğer FPS kaliteniz çok düşükse 0.5x veya 0.75x yapabilirsiniz. HBAO, SSR ve Eş yönsüz Doku Süzmesi kapalı olsun. Oyunun kalitesini yükseltir fakat fps düşürür. Oyun kısmında otomatik Ram temizleyiciyi açın. Görüş alanını mümkünse 70'in üzerine çekmeyin.

 

Son olarak Belgeler > Escape From Tarkov yaparak local.ini adlı dosyayı açın. Bu dosyanın içinde ki lobi frame rate ve game frame rate'i ekranınız kaç Hz ise onu yapın. Bir de Bloom'u 0 yapın. Her ayarlardan bir şeyi kaydettiğiniz zaman bu ayarlar eski haline geliyor. Bu ayardan sonra oyununuz artık daha yüksek fps almaya hazır hale geliyor. İyi oyunlar.